En gammal cykel har fått nytt liv

Har du någonsin drömt om hur din första MTB såg ut, eller snarare, hur du ville att den skulle se ut?

Detta är ett projekt där en gammal 26″ Cyclepro MTB ram från barndomen fått nytt liv med helt nya delar. Det enda som är original är ramen och handtagen. Att sedan kunna ge sig ut på stigarna och hålla fast vid de gamla handtagen igen var en underbar känsla.

Cykeln du ägde som barn, men som du ville att den skulle se ut

Cyclepro Classic 26" MTB

Det var svårt att hitta passande delar till en så pass gammal ram. Jag hade hoppats på något annat / finare för gaffeln och sadelstolpen. Gaffeln krävde fortfarande några modifieringar för att passa.
Men att det krävdes lite pyssel för att få ihop det är det roliga med ett projekt som detta.

Cyclepro Classic 26" MTB
Cyclepro Classic 26" MTB

Drivlinan skulle ha varit en dröm att få i 1×11 eller 1×12 men det var svårt att hitta en lämplig fälg för en sådan kassett.
Men SRAM GX 1×10 fungerar mycket bra på den här cykeln och är perfekt för turer med min son.

Cyclepros historia

På sidan om Nishiki står beskrivet hur Cyclepro kom till: ” Derby Cycles hade ett märke, Cyclepro, som man använt för postorder och varuhusförsäljning i USA. Detta märke använde man nu för att kunna sälja sina ”oäkta” Nishiki-cyklar bl a i Sverige. Cyclepro importerades till Sverige från slutet av åttiotalet av Hallmans i Uppsala. Senare tog Hallmans helt över utvecklingsarbetet av Cyclepro och gjorde alla modeller för den svenska marknaden helt i egen regi. Varumärket Cyclepro såldes 2003 av Hallman Sport till ägaren av Cykelringen och Rex (som köpts in under föregående år)”.Första året i Hallmans regi var 1989. Sortimentet varierade lite under åren.1995 såldes tre racermodeller: Olympia, Optima och Spectrum men året efter ingen Olympia men däremot kom Octagon. 1998 var Olympia tillbaka och Altron fanns med, alltså fem racermodeller. 1999 hade sortimentet minskat till tre: Spectrum, Altron och Optima. Men de stora volymerna utgjordes givetvis av mountainbike- och ”city”-sortimenten. Där fanns Stony Point, Sveriges mest sålda MTB.

Källa: cykelhobby.com/cyclepro

Cyclepro Classic 26" MTB
Cyclepro Classic 26" MTB
Cyclepro Classic 26" MTB
Cyclepro Classic 26" MTB
Cyclepro Classic 26" MTB
Cyclepro Classic 26" MTB

Fotnot: Jag och syrran hade varsin variant av denna cykel som barn, men då hennes var mer bevarad och mindre sliten än min så fick jag ta över hennes vilket är den jag byggt vidare på 🙂